Se schimbă banii în Europa, în 2022: decizia controversată vine la Bruxelles

de: Alexandru Puiu
19 10. 2022

De la implementare, moneda euro nu a suferit schimbări semnificative și părea improbabil să se întâmple asta curând. Cu toate acestea, în contextul devalorizării în fața dolarului american, o decizie radicală trebuia luată.

Un nou proiect al Comisiei Europene a început să facă valuri pe internet în ultimele 24 de ore. Acesta vizează eliminarea din circulație a două monede folosite în aproape fiecare colț al Europei. Este vorba de cele de un eurocent și doi eurocenți. Unii le mai spun centimă și două centime. Acestea au rămas în mentalul colectiv ca fiind monedele roșii, din cauza materialului roșiatic din care sunt realizate. Probabilitatea ca inițiativa să se materializeze în viitorul apropiat este foarte mare pentru că nu e prima oară când acest proiect ajunge în vizorul oficialilor de la Bruxelles.

Ce se întâmplă cu euro, de când

Încă din 2020 și apoi la jumătatea acestui an, s-a adus în discuție scenariul desființării celor două monezi de tip euro. Implementarea inițiativei a fost ulterior amânată, dar în contextul devalorizării euro în fața dolarului american, acei bănuți pur și simplu nu mai au o utilitate reală în majoritatea cazurilor. Din acest motiv, se dorește retragerea lor din circulație.

Partea fascinantă este că a existat și un sondaj pe marginea celor două monede și nu mai puțin de trei sferturi dintre europeni sunt de părere că subdiviziunile de un eurocent și doi eurocenți reprezintă monede inutile și greu de folosit.

Din acest an, țări precum Slovacia și Belgia au renunțat să mai folosească acei bani, înainte de decizia Comisiei Europene. Olanda a retras bănuții din circulație încă de acum 10 ani. Practici similare dar cu altă implementare s-au văzut pe marginea acestui subiect și în Irlanda, Italia sau Finlanda, unde autoritățile au obligat comercianții să-și rotunjească prețurile la cinci eurocenți sau centime, în sus sau în jos, pentru ca utilitatea bănuților de un eurocent să nu mai existe.